BURDUR GEZİSİ
Resim-İş Eğitimi Anabilim Dalı 4. sınıf öğrencileriyle Arş. Gör. Dr. İnci BULUT KILIÇ‘ın yürüttüğü Müze Eğitimi ve Uygulamaları Dersi Kapsamında 21.10.2017 tarihinde Burdur’a gezi düzenlenmiştir. Tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmış Göller Bölgesinde yer alan Burdur arkeolojik anlamda çok zengin bir birikime sahiptir. Öğretim elemanlarımızın da katıldığı gezide sırasıyla Salda gölü, Burdur Müzesi, Burdur Doğa Tarihi Müzesi ve Ağlasun’da bulunan Sagalassos Antik Kenti gezilmiştir.
Antik dönemde Pisidia olarak adlandırılan bölgede yer alan Sagalassos’ta insan izleri M.Ö. 10.000 ‘e kadar uzanır. Hitit, Luvi, Frig, Lidya ve Pers gibi birçok uygarlığa ev sahipliği yapmış bölge M.Ö. 333’de Büyük İskender tarafından ele geçirilmiş M.Ö 39-25 yılları arasında Roma topraklarına katılmıştır. Roma İmparatorluğunda kent kültür, sanat, sosyal yaşam ve ekonomi alanında oldukça ileri bir düzeye ulaşmış ve Pisidia’nın baş şehri unvanını kazanmıştır. Kentte yer alan Neon kütüphanesi, Antoninler Çeşmesi, Roma Hamamı, Hadrianus Çeşmesi gibi yapılar restorasyon çalışmaları sonucu orijinal görünümlerine neredeyse tamamen kavuşmuş tiyatro ise biraz hasarla günümüze kadar ulaşabilmeyi başarmıştır.
Kentteki mimari yapılarda yer alan heykellerin orijinalleri Burdur Müzesi’nde sergilenmektedir. Burdur müzesinde ayrıca Hacılar ve Kuruçay örenyerlerinden çıkarılan eserler yer almaktadır. Müze koleksiyonunda yer alan diğer eserlerden bazıları şunlardır; Hellenistik, Roma ve Bizans dönemine ait mezar stelleri, sunaklar, mimari parçalar, frizler, Zeus büstleri, lahit kapakları, mil taşları, kitabeler, alınlıklar, ostothekler, Hellenistik-Roma kaplar, kandiller, camlar, metal eserler, takılar, sikkeler.
Gezi süresince görülen Hellenistik Dönem ve Roma Dönemi mimarisi ve heykel sanatı örnekleri, sanat tarihi çerçevesinde incelenmiş ayrıca dönemim kent yaşayışı, geçim kaynakları, sosyal yaşamı Burdur Müzesinde ve Sagalassos’da yer alan buluntular ışığında ele alınmıştır.