Selçuk, Tire, Birgi Gezisi

SELÇUK-TİRE-BİRGİ GEZİSİ

Resim-İş Eğitimi Anabilim Dalı 4. sınıf öğrencileriyle Arş. Gör. Dr. İnci BULUT KILIÇ‘ın yürüttüğü Müze Eğitimi ve Uygulamaları Dersi Kapsamında 11.11.2017 tarihinde Selçuk, Tire ve Birgi’yi kapsayan bir gezi düzenlenmiştir.

Gezide öncelikte Selçuk’ta bulunan Efes Antik Kenti ziyaret edilmiştir. Antik dönemin en önemli merkezlerinden biri olan Efes, tarih öncesi dönemden başlayarak Helenistik, Roma, Doğu Roma, Beylikler ve Osmanlı dönemleri boyunca yaklaşık 9000 yıl kesintisiz yerleşim görmüş ve tarihinin tüm aşamalarında çok önemli bir liman kenti ve kültürel ve ticari merkez olmuştur. Tiyatro, Celcus Kütüphanesi, Hadrian Tapınağı, Hamamlar, Yamaçevler, Odeon, Agora, ve birçok anıtsal yapı ile çeşme Efes’te yer alan başlıca mimari yapılardır. Kentin sosyal yapısı, yaşam biçimi, kültürel özellikleri, geçim kaynakları, tarihsel süreç içinde geçirdiği aşamalar görülen eserler ışığında incelenmiştir. Kentten çıkarılan heykeller ve diğer arkeolojik buluntular Efes müzesinde incelenmiştir. Bunlardan en göze çarpanları Artemis heykelleri, eros başları ve yamaçevler, çeşmeler, mezarlar ile kentin birçok bölgesinden çıkarılan diğer buluntulardır. Selçuk Müzesi’nden sonra İsabey Camii ziyaret edilmiştir. Yapımında Efes’den getirilen devşirme sütunların kullanıldığı İsa Bey Camii, gerek plan şeması gerekse süsleme özellikleriyle Anadolu Türk mimarisinin önemli örneklerinden biridir.

Selçuk’dan sonra Tire’de bulunan Necip Paşa Kütüphanesi, Yahşibey Camii ve ardından Birgi’de bulunan Ulu Camii ziyaret edilmiştir. Ayrıca Tire’de bulunan Beylikler dönemine ait bedesten ve han görülmüştür. Tire ve Birgi’de bulunan beylikler dönemine ait mimari yapılar incelenmiş, bu yapılarda bulunan geleneksel Türk sanatına ait mozaik çini, kündekari, kalemişi sanatlarına örnek teşkil eden eserler incelenmiştir. Gezinin eğitsel amaçlı müze ziyareti ve müzedeki eserleri tarihsel süreç içinde değerlendirilebilme anlamında öğrencilere önemli kazanımlar sağladığı düşünülmektedir.

Son Güncelleme Tarihi : 07.11.2018 18:13:55 Okunma Sayısı : 947

Son Duyurular